Rengøringsassistenter har fundet Sundheden

Et rotationsprojekt for rengøringsassistenter er netop afsluttet i Jammerbugt Kommune.

 

Rengoring

Projektet har fungeret som et rotationsprojekt og 17 rotationsvikarer har været i sving i forbindelse med projektet.

28 kvindelige rengøringsassistenter, med krævende arbejdsfunktioner i forbindelse med rengøringsarbejdet, har været igennem et forløb med fokus på træning og teori i forhold til nakke-skulder problematikker. Det er nemlig velkendt, at fysisk krævende arbejdsfunktioner kan give højere risiko for nedslidningssygdomme, og tilmed kan der på sigt komme sygemeldinger på arbejdspladserne.

Rengøringsassistenterne har blandt andet været på et syv dagskursus over fire måneder, hvor der har været fokus på Kost, Rygning, Alkohol og Motion. Der har været besøg på arbejdspladserne, øvelser med blandt andet elastikker, skridttællere, pausegymnastik på CD. Samtidig har deltagerne også været igennem et selvtræningsforløb med elastiktræning over fire måneder.

Koordinator fra Sundhedsafdelingen Lise Skjærbæk fortæller.

"92 % af deltagerne har forbedret sig og 30 % i meget væsentlig grad, således at der ikke længere er bekymring for, om de kan holde til deres arbejde. Ud fra dette kan vi konkludere, at 12 min. elastiktræning pr. uge har vist sig nok til at give en væsentlig forbedring af muskelstyrke og nedsætte nakke-skuldersmerter. 13 deltagere har fået andre kollegaer med på 12 minutters elastiktræning i arbejdstiden.

Flere af deltagerne har ændret deres livsstil fra at være inaktive til aktive, de har et 'drive' og en motivation, som kan sikre at deltagerne på egen hånd tager ejerskab for egen sundhed. Otte deltagere træner nu tre gange ugentligt. Sundhedsgevinsten er størst fra inaktiv til aktiv, så det er et rigtig flot resultat rengøringspersonalet har nået".

Og kursusdeltager Gitte, Alice, Ann og Pia forklarer

"Gennem den fysiske efteruddannelse, har vi for alvor fået øjnene op for, hvor vigtigt det er at tage ansvaret for sin egen sundhed og selv gøre en indsats for at passe på sin krop. Vi har sat os forskellige mål, som vægttab, øget styrke og bedre kondition.

Vi har på uddannelsen prøvet mange forskellige motionsformer. Dette har ført til, at vi er begyndt at træne og gå i fitness tre gange om ugen. Vi har også meldt os til Zumba, som i første omgang skal afprøves på Sundhedsordningens hold.

Vi har haft stor støtte af hinanden i træningen, og gennem vores uddannelser og træningen har vi knyttet tætte bånd. Dette har allerede ført til flere sociale arrangementer".

Også fra politisk side er der også positive takter for projektet. Formand for Beskæftigelsesudvalget Morten Klessen forklarer.

"Set fra et beskæftigelsesperspektiv er vi altid glade for jobrotationsprojekter, hvor allerede ansatte blive opkvalificeret, og ledige får mulighed for midlertidig tilknytning til arbejdsmarkedet og mulighed for f.eks. at prøve nye brancher af. Når projektet så tilføres en sundhedsvinkel, som det er tilfældet her, kan vi kun være ekstra begejstrede. Ikke alene forbedres arbejdsvilkårene herved for de ansatte, men vi forebygger også i høj grad sygemeldinger som følge af nedslidning. Vi finder således projektet meget positivt og vil arbejde for at kunne iværksætte lignende projekter i andre brancher".

Fakta:
28 medarbejdere var med i projektet. 17 af medarbejderne ønskede af få uddannelse til serviceteknikker. Der var ansat 17 rotationsvikarer fra september 2013 til maj 2014.